Λευχαιμία, συμπτώματα

Η λευχαιμία είναι μια μορφή καρκίνου του αίματος που εμποδίζει τη φυσιολογική παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.

Στη λευχαιμία, τα ανώμαλα κύτταρα παραγκωνίζουν τα υγιή κύτταρα, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να καταπολεμούν τις μολύνσεις.

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι της νόσου.

Οι οξείες λευχαιμίες είναι ο πιο κοινός καρκίνος στα παιδιά, αλλά γενικά, η λευχαιμία είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους.

Ενώ τα ακριβή αιτία της λευχαιμίας είναι άγνωστα, οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση, το κάπνισμα, την ακτινοβολία και την έκθεση στο περιβάλλον.

Τα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνές λοιμώξεις, αναιμία, μώλωπες και απώλεια βάρους.

Απαιτούνται εκτεταμένες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της λευχαιμίας.

Η θεραπεία βασίζεται στον τύπο της νόσου και μπορεί να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και άλλες προσεγγίσεις.

Τα συμπτώματα της λευχαιμίας μπορούν να είναι πολύ ήπια αρχικά, και μεταξύ άλλων να
συμπεριλαμβάνουν κόπωση, πυρετό αγνώστου αιτιολογίας, μελανιές (μώλωπες) στο σώμα πέραν του φυσιολογικού, πονοκεφάλους, υπερβολική αιμορραγία (όπως συχνές ρινορραγίες δηλαδή αιμορραγίες από τη μύτη), απώλεια σωματικού βάρους χωρίς κάποια δίαιτα και συχνές λοιμώξεις.

Αυτά βεβαίως είναι συμπτώματα που δεν είναι δυνατόν εξαρχής να αποδοθούν στη
λευχαιμία και μπορούν να έχουν πολλά και διαφορετικά αίτια.

Εφόσον συσχετιστούν με τη λευχαιμία τα συμπτώματα αυτά μπορούν να προσανατολίσουν τον ασθενή και το γιατρό σχετικά με το υποκείμενο νόσημα, αλλά πολλά από αυτά δεν είναι ειδικά για τη νόσο και αλληλοεπικαλύπτονται.

Δεν είναι εφικτή η διάγνωση της λευχαιμίας αποκλειστικά και μόνο με βάση τα συμπτώματα, αλλά εφόσον ο ασθενής ή ο γιατρός τα έχουν υπόψη και βρίσκονται σε επαγρύπνηση, η παρακολούθησή τους μπορεί να είναι ένας καλός οδηγός για τα περαιτέρω διαγνωστικά βήματα.