Παρακεταμόλη – Τι είναι και ποιοι οι 9 πιθανοί κίνδυνοι

Table of Content

Τι είναι η παρακεταμόλη;

Η παρακεταμόλη (paracetamol) είναι ασθενής αναστολέας της βιοσύνθεσης των προσταγλανδινών στο ΚΝΣ.

Η παρακεταμόλη έχει αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του ακετυλοσαλικυλικού οξέος και ασθενείς αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι προσταγλανδίνες είναι ουσίες που παράγουν όλα σχεδόν τα κύτταρα του οργανισμού (εκτός από τα αιμοσφαίρια), όταν διεγερθούν από κάποιο ερέθισμα, φυσιολογικό ή παθολογικό.

Οι προσταγλανδίνες είναι ακόρεστα καρβοξυλικά οξέα και προέρχονται από την ενζυματική διάσπαση του λιπαρού αραχιδονικού οξέος.

Ο οργανισμός τις χρησιμοποιεί σαν χημικούς μεσολαβητές όπως τις ορμόνες. Διαφέρουν από αυτές διότι δρουν μόνο τοπικά.

Η δράση τους δεν εξαρτάται μόνο από την εκάστοτε προσταγλανδίνη αλλά και από τον εκάστοτε υποδοχέα, δηλαδή η ίδια προσταγλανδίνη μπορεί να προκαλέσει διαφορετική δράση αν διαφέρει ο υποδοχέας.

Η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως του πονοκεφάλου, των μυαλγιών, της αρθρίτιδας, του πόνου στην πλάτη ή στη μέση, του πονόδοντου, του κρυολογήματος και του πυρετού.

Ανακουφίζει τον πόνο στην ήπιας μορφής αρθρίτιδα αλλά δεν έχει αποτέλεσμα στην υποκείμενη φλεγμονή ή στο οίδημα της άρθρωσης λόγω του ότι η αντιφλεγμονώδης δράση της είναι ήπια.