Ινομυώματα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ινομυώματα της μήτρας μετά την εμμηνόπαυση

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι ιδιαίτερα συχνά – έως και το 80% των γυναικών θα τα αναπτύξουν μέχρι την ηλικία των 50 ετών – και μπορούν να προκαλέσουν μια πληθώρα διαφορετικών συμπτωμάτων, από εξαιρετικά ήπια έως πιο έντονα.

Και ενώ δεν γνωρίζουμε τι τα προκαλεί, ένα πράγμα που έχουμε μάθει είναι ότι αυτές οι καλοήθεις εξεργασίες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τα ινομυώματα της μήτρας (που ονομάζονται επίσης λειομυώματα) είναι όγκοι που αποτελούνται από το μυϊκό και συνδετικό ιστό του τοιχώματος της μήτρας. Αυτές οι αναπτύξεις δεν είναι συνήθως καρκινικές (καλοήθεις).

Η μήτρα σας είναι ένα ανεστραμμένο όργανο σε σχήμα αχλαδιού στη λεκάνη σας.

Το φυσιολογικό μέγεθος της μήτρας σας είναι ανάλογο με αυτό ενός λεμονιού.

Eίναι το μέρος όπου ένα μωρό μεγαλώνει και αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ινομυώματα μπορεί να αναπτυχθούν ως μεμονωμένος όζος (μία διόγκωση) ή σε σύμπλεγμα. Οι συστάδες ινομυωμάτων μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος από 1 mm έως πάνω από 20 cm σε διάμετρο ή και περισσότερο.

Συγκριτικά, μπορεί να φτάσουν το μέγεθος ενός καρπουζιού. Οι όγκοι αυτοί μπορεί να αναπτυχθούν εντός του τοιχώματος της μήτρας, εντός της κύριας κοιλότητας του οργάνου ή ακόμη και στην εξωτερική της επιφάνεια.

Τα ινομυώματα είναι δυνατόν να ποικίλλουν σε μέγεθος, αριθμό και θέση εντός και επί της μήτρας σας.

Πιθανόν να εμφανίζετε μια πληθώρα συμπτωμάτων όσον αφορά τα ινομυώματα της μήτρας και αυτά μπορεί να μην είναι τα ίδια συμπτώματα που θα εμφανίσει μια άλλη γυναίκα με ινομυώματα.

Λόγω της μοναδικότητας των ινομυωμάτων, το σχέδιο θεραπείας σας θα εξαρτηθεί από την ξεχωριστή περίπτωσή σας.

Ινομυώματα
Ινομυώματα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας κατά την εμμηνόπαυση;

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το σώμα σας περνάει μια φυσική μετάβαση.

Μετά από 12 συνεχόμενους μήνες χωρίς έμμηνο ρύση, η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας των γυναικών.

Η περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης ονομάζεται περιεμμηνόπαυση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι περισσότερες γυναίκες θα αρχίσουν να βιώνουν κάποιες εμμηνοπαυσιακές αλλαγές και συμπτώματα.

Ακολουθούν μερικές από τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης:

  • Οι ωοθήκες σας σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.
  • Οι ωοθήκες σας σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια στις σάλπιγγες σας.
  • Ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος σταματά τελείως.

Η σχέση μεταξύ ινομυωμάτων της μήτρας και των ορμονών

Πώς επηρεάζει λοιπόν η εμμηνόπαυση τα ινομυώματα της μήτρας;

Αποδεικνύεται ότι οι γυναικείες ορμόνες παίζουν ρόλο στη δημιουργία των ινομυωμάτων της μήτρας.

Ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων.

Αυτές οι ορμόνες είναι πιο διαδεδομένες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής σας ηλικίας (στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες).

Όταν το σώμα σας εισέρχεται στην εμμηνόπαυση, οι ορμόνες αυτές μειώνονται.

Τι συμβαίνει στα ινομυώματα της μήτρας κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση;

Καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, τα ινομυώματα της μήτρας σας μπορεί να συρρικνωθούν και να γίνουν λιγότερο αισθητά.

Για πολλούς, τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα ινομυώματα εξαφανίζονται εντελώς.

Επίσης, όταν αρχίζει η εμμηνόπαυση, μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης νέων ινομυωμάτων της μήτρας.

Μπορούν τα ινομυώματα της μήτρας να μεγαλώσουν ή να αναπτυχθούν μετά την εμμηνόπαυση;

Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο, τα ινομυώματα μπορεί μερικές φορές να σχηματιστούν σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό.

Ακόμα κι έτσι, τα ινομυώματα της μήτρας – αν τυχόν εμφανιστούν – θα δημιουργήσουν πολύ ηπιότερα συμπτώματα μετά την εμμηνόπαυση (ή και καθόλου).

Θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας

Οι θεραπευτικές επιλογές για τα ινομυώματα της μήτρας εξαρτώνται από την ηλικία σας και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας.

[ruby_related heading=”More Read” total=5 layout=2]

Υπάρχει μια ποικιλία ορμονικών θεραπειών και χειρουργικών επεμβάσεων που είναι διαθέσιμες πριν φτάσετε στην ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σώμα της καθεμιάς είναι διαφορετικό και τα ινομυώματα της καθεμιάς είναι επίσης διαφορετικά.

Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χάπι. Επειδή όλα τα ινομυώματα έχουν διαφορετικό μέγεθος και βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις, μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα.

Το ευχάριστο είναι ότι τα ινομυώματα της μήτρας πιθανότατα θα σας εγκαταλείψουν μέχρι να φτάσετε σε μια ορισμένη ηλικία.

Η ίδια η εμμηνόπαυση θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων της μήτρας.

Έτσι, εκτός εάν ο γιατρός σας πει το αντίθετο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστείτε πρόσθετη θεραπεία.

Ινομυώματα
Ινομυώματα

Είναι ινομύωμα ή κάτι άλλο;

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αυτό που αντιμετωπίζετε είναι πράγματι ινομύωμα της μήτρας.

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν έντονη αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Και τις περισσότερες φορές, αυτό δεν είναι σημάδι ότι τα ινομυώματα της μήτρας επιστρέφουν ή επιδεινώνονται.

Το πιο πιθανό είναι ότι συμβαίνει κάτι άλλο. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι γυναίκες το γνωρίζουν.

Δεν πρέπει να υποθέτουν ότι πρόκειται για ινομυώματα.

Οι γυναίκες που έχουν εμφανίσει ινομυώματα της μήτρας στο παρελθόν, μπορεί να υποθέσουν ότι οποιαδήποτε έντονη αιμορραγία αργότερα στη ζωή τους συνδέεται επίσης με τα ινομυώματα.

Ωστόσο, είναι πολύ σπάνιο τα ινομυώματα να δημιουργούν συμπτώματα μετά την εμμηνόπαυση.

Έτσι, αν αντιμετωπίζετε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, πρόκειται για το σώμα σας που σας στέλνει ένα διαφορετικό μήνυμα.

Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει και άλλες εξετάσεις για να εξακριβώσει τα αίτια των συμπτωμάτων σας.

Κατά πάσα πιθανότητα, θα κάνει πυελική εξέταση για να διαπιστώσει τι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

Και αν αποδειχθεί ότι εξακολουθείτε να έχετε ινομυώματα της μήτρας αργότερα στη ζωή σας, αλλά δεν προκαλούν συμπτώματα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν καθόλου.

Θεραπεία (εφόσον τελικά χρειαστεί)

Μέχρι πρόσφατα, η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για τα ινομυώματα ήταν η χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, οι γιατροί, οι ερευνητές και οι ειδικοίέχουν καταβάλει πολλή σκληρή δουλειά για να βρουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των ινομυωμάτων.

Η χειρουργική επέμβαση είναι πλέον μία από τις τελευταίες θεραπευτικές επιλογές για τις περισσότερες γυναίκες.

Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να είναι οι εξής.

  • Ορμόνες

Ανάλογα με την ηλικία σας και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του ινομυώματός σας, ο γιατρός σας μπορεί να προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ προεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Κατά την προσέγγιση αυτή, ο γιατρός σας ελπίζει ότι το σώμα θα φροντίσει με φυσικό τρόπο το ινομύωμα καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων σας μειώνονται.

Εν τω μεταξύ, μπορεί να συνταγογραφήσει χαμηλές δόσεις συνθετικών ορμονών για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της παραγωγής ορμονών από τον ίδιο τον οργανισμό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας, το ινομύωμά σας θα παρακολουθείται στενά για αλλαγές, και εάν εμφανιστεί πρόσθετη ανάπτυξη, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα διακοπεί.

Εάν απαιτείται πρόσθετη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει εναλλακτικά φάρμακα, όπως το Lupron Depot (οξική λευπρολίδη), που μπορεί να βοηθήσει στη συρρίκνωση του ινομυώματος.

  • Υστερεκτομή

Ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητα του ινομυώματος, την ηλικία σας και τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να υποβληθείτε σε υστερεκτομή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός σας θα αφαιρέσει τη μήτρα σας και ενδεχομένως και τις ωοθήκες σας.

  • Μυόλυση

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός σας θα εισάγει μια βελόνα στο ινομύωμα. Στη συνέχεια θα στείλει ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της βελόνας στο ινομύωμα για να καταστρέψει τον ιστό.

  • Εμβολισμός ινομυώματος της μήτρας

Ο εμβολισμός του ινομυώματος της μήτρας (UFE) είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία ένας χειρουργός εισάγει σωματίδια που μοιάζουν με άμμο στην αρτηρία που τροφοδοτεί το ινομύωμα.

Αυτό δημιουργεί έναν θρόμβο που εμποδίζει την παροχή αίματος από το ινομύωμα, εμποδίζοντας τα οιστρογόνα και άλλα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στον όγκο. Με τη σειρά του, το ινομύωμα θα συρρικνωθεί.